السلام علیک یافاطمه معصومه
سلام بر تو، بانوی آبها و آیینهها !
سلام بر تو، زیباترین مطلع غزلهای عاشقی !
سلام بر نجابت دستها و کرامت نگاههایت !
«اَلسَّلامُ عَلَیْکِ یا فاطمة معصومه»
سلام بر تو، بانوی آبها و آیینهها !
سلام بر تو، زیباترین مطلع غزلهای عاشقی !
سلام بر نجابت دستها و کرامت نگاههایت !
«اَلسَّلامُ عَلَیْکِ یا فاطمة معصومه»
چگونه برای امتحان درس بخوانيم؟
مساله بهره وري و استفاده ي صحيح از وقت و انرژياي كه براي مطالعه ميگذاريم مساله بسيار با اهميتي است كه بسياري از دانش آموزان و دانشجويان از آن غافل اند. به طوري كه گاه بسياري از دانش آموزان را ميبينيم كه بارها وبارها كتابي را ميخوانند و پس از صرف وقت زياد بدون اينكه اطلاعات قابل ملاحظهاي از كتاب را درك كرده باشند، خسته و كوفته كتاب را به كناري ميگذارند و ادعا ميكنند كه مطالب كتاب حجيم و سنگين است ومغز ما توانايي درك آنها را ندارد همچنين با دانش آموزاني مواجه ميشويم كه مطالب درسي را خوب ميخوانند وبه خاطر ميسپارند، ولي در جلسهي امتحان دچار فراموشي شده و هرچه فكر ميكنند نميتوانند مطالب فراگرفته شده را به خاطر بياورند! اين دانشآموزان هم وقت خود و هم انرژي خود رابه هدر ميدهند. چرا كه مطالعه كردن نيز مانند بسياري از فعاليتهاي زندگي داراي فنون و مهارتهايي است كه به كارگيري آنها باعث ميشود كه با تلاش كمتر بهرهاي بيشتر از كارمان ببريم وبيهوده انرژيمان را هدر ندهيم.
فنون و مهارت هاي مطالعه:
۱-ـمهم ترين و اصلي ترين نكته در مطالعه برنامه ريزي است. روز و ساعتي كه ميخواهيد يك مطلب را مطالعه كنيد از قبل تعيين كنيد وبعد به سراغ كتاب برويد.
۲ـ زمان مطالعه تان را بين ساعت ۷ صبح تا ۱۰ شب قرار دهيد و تا نيم ساعت پس از بيدار شدن از خواب نيز مطالعه نكنيد.
۳ـ خود را به مكان خاصي براي مطالعه كردن محدود نكنيد سعي كنيد با تمرين كردن در همهي مكانها حتي مكانهاي شلوغ هم مطالعه كنيد. بهترين مكان براي مطالعه خانه است زيرا هميشه در دسترس ميباشد.
۴ـ ورزش كردن و داشتن تحرك جسماني در فراگيري بهتر به شما كمك مي كند روزانه حد اقل ۳۰ دقيقه ورزش كنيد.
۵ـ كتاب را در ۳ مرحله بخوانيد. در مرحله اول بصورت سريع و كلي و روزنامه وار به مطالب كتاب نگاهي بيندازيد و از خود سوال كنيد. در مرحله دوم به صورت عميق و دقيق مطالب را خوانده و ضمن مطالعه نكات مهم را در آورده و آنها را بصورت طرح شبكه اي از كل به جزء سازماندهي كرده و در كاغذي يادداشت كنيد. چرا كه با سازماندهي اطلاعات مطالب كتاب در مغز شما به صورت منظم هر يك درجاي خود قرار ميگيرند و بازيابي آن راحت انجام ميشود.در مرحلهي سوم كتاب را مرور كرده واز خود بپرسيد و پس از پايان مطالعه كتاب با دوستتان در بارهي مباحث آن مباحثه كنيد.
۶ـ پس از نيم ساعت مطالعه پنج دقيقه استراحت كنيد و به خود پاداشي بدهيد تا به مطالعه علاقه پيدا كنيد(مانند خوردن خوراكي مورد علاقه)
۷ـ هنگامي كه احساس خستگي ميكنيد ميتوانيد با تنفس عميق و شل و سفت كردن اندامهايتان انرژي از دست رفته را جبران كنيد.
۸ـ همزمان با مطالعه كار ديگري انجام ندهيد (مانند تماشاي تلويزيون) تا تمركز شما به حد اكثر برسد.
۹ـ هميشه به يك صورت و در يك حال مطالعه نكنيد. بلكه مقداري راه برويد. مقداري روي صندلي بنشينيد و…
۱۰ـ همه جاي كتاب را مطالعه كنيد جدول ها نمودارها عكس هاو… . هيچ جاي كتاب را بدون مطالعه نگذاريد.
۱۱ـ براي فراگيري بهترمطالب را در ذهنتان بصورت زنده و مصور تجسم كنيد.
۱۲ـ برخي از مطالب درسي را به صورت داستان در بياوريد تا بهتر آنهارا درك كنيد و فراموش نكنيد.
۱۳ـ براي جلو گيري از فراموش كردن اعداد آنهارا به صورت كلمات رمز در بياوريد و حفظ كنيد مثلا” عدد ۹۱ را بصورت كلمه ي ني در بياوريد و حفظ كنيد كه حرف اول نه و يك است.
۱۴ـ برخي از واژه هاي سخت و مشكل لاتين را به نمونه ي مشابه آن در فارسي تبديل كنيد تا راحتتر بتوانيد آن را به خاطر بسپاريد. مثلا” كلمه ي آندره مارلو(نويسنده كتاب ضد خاطرات) را مي توانيد به كلمهي فارسي «آن دره مال رو» تبديل كنيد و به خاطر بسپاريد.
15ـ يكي از روشهاي جلوگيري از فراموشي دادهها استفاده از گرهي مكاني است. در اين روش شما مطلب درسي را با يك مكان واقعي پيوند ميزنيد. مثلا” براي به خاطر سپردن نام «بل» مخترع تلفن ميتوانيد اين گونه براي خود تصوير سازي كنيد: در اتاق خوابم دراز كشيده بودم كه ناگهان تلفن زنگ زد. فورا” گوشي را برداشتم و دوستم بل بود كه مي گفت: الو.الو صدا مياد؟
16- استفاده از حرف اول كلمات نيز روش مناسبي است كه براي يادگيري مطالب فرار و شبيه هم مي توان از آن استفاده كرد. مثلا” براي به خاطر سپردن آثار نظامي مي توان از كلمه ي (ملخها) استفاده كرد كه حرف اول كلمات: مخزن الاسرار ليلي و مجنون خسرو و شيرين هفت پيكر و اسكندر نامه ميباشد.
17- ميتوانيد از طريق تصويرسازي ذهني مطالب درسي را با حيوانات و اشياء جاندار مربوط كنيد و آنها را راحتتر به خاطر بسپاريد.براي نمونه ميتوان براي ياد گرفتن حرف F انگليسي آن را به آچار فرانسه تشبيه كرد و به خاطر سپرد.
روشهاي خوب مطالعه كردن :
ـ تند خواني : يكي از راههاي بزرگ تمركزو كاهش حواس پرتي است البته نه طوطی وار خواندن بلکه تند خواندن يعني سرعت خواندن را بالا بردن در اين حالت ما مجبوريم براي سرعتي كه به كار گرفته ایم بيشتر حواس خود را جمع كنيم.
ـ مطالعه اوليه : يعني قبل از شروع به درس خواندن یا حضور در سر کلاس در مورد آن مطلب اطلاعات جانبي کسب كنيم و به نوعي حس كنجكاوي خود را تحريك كنيم. ذهن كنجكاو تشنه حل مسائل مي شود و دقت را بالا مي برد و به دنبال آن میزان فهم بالا مي رود.
ـ سوال كردن : ذهن خود را قبل از مطالعه و درس خواندن همانطور كه قبلآ هم گفتم با سوالات آماده و هدف دار كنيد.همچنین در موقع درس خواندن یا شنیدن سعی کنید ذهن خود را پویا کنید وسوال طرح کنید و پاسخش را حتمآ بیابید و یابگیرید(اما از اصل مطلب دور نشوید)
ـ نوشتن : چقدر جالب است هميشه در حال درس خواندن يا سر كلاس ورق و كاغذ همراه داشته باشيم. اين دو ابزار در يادگيري نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند و نکته برداریهمیشه باعث پویایی ذهن می شود.
معرفی دمنوشهایی برای فصل زمستان
متخصص طب سنتی دمنوشهای مفید برای فصل زمستان را معرفی کرد و گفت: این دمنوشها
برای مقابله با بیماریهای فصل سرما توصیه میشوند و بهتر است با عسل، خرما یا توت مصرف شوند.
متخصص طب سنتی دمنوشهای مفید برای فصل زمستان را معرفی کرد و گفت: این دمنوشها برای مقابله با بیماریهای فصل سرما توصیه میشوند و بهتر است با عسل، خرما یا توت مصرف شوند.
علی حسینی در گفتوگو با فارس گفت: در فصل زمستان و از دیدگاه طب سنتی نوشیدنی و دمنوشهایی توصیه شده که مصرف آنها به هضم غذا،تقویت دستگاه گوارش، رفع دردهای مفصلی و رفع بیماریهای ویروسی کمک میکند.
این متخصص طب سنتی گفت: دمنوش دارچین به عنوان یک دمنوش ضد دیابت و سرماخوردگی مشهور است.این دمنوش برای رفع و درد مفاصل و کمخونی مفید است.
وی افزود: مصرف دمنوش گلگاوزبان و سنبلالطیب نیز به دلیل طبع گرمی که دارد در فصل زمستان توصیه می شود.این گیاهان آرامبخش هستند و در این فصل به دلیل خاصیت درمانی در گرفتگی گلو و تنگینفس بسیار کاربرد دارد.
حسینی گفت: دمنوش زیرفون نیز ضد سردرد و میگرنهای مزمن، بیخوابی، بیماریهای ریوی و زکام است و مصرف آن برای درمان رماتیسم، آرتروز، نقرس و سیاتیک مفید است.
وی دمنوش بادرنجبویه را به عنوان دمنوش مفید دیگری در فصل زمستان معرفی کرد و گفت: این دمنوش برای قلب و اعصاب مفید است.مغز را تقویت میکند، خونساز بوده و برای دردهای گوش و کلیه مفید است.
این متخصص طب سنتی افزود: سرخارگل یا گیاه اکیناسه سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و در برابر عفونتها و ویروسها کمک میکند حتی این گیاه ضدالتهاب است و مثل آنتی بیوتیک عمل میکند.
حسینی دمنوش آویشن را با خاصیت ضدعفونی کنندگی موثر دانست و گفت: این دمنوش برای باز شدن بینی و تسکین سرفه به هنگام سرماخوردگی مصرف شود.
این متخصص طب سنتی ادامه داد: دمنوش بادرنجبویه برای درمان سرفههای شدید و تسکین مشکلات تنفسی موثر است و به عنوان یک داروی تببُر عمل میکند.
وی تصریح کرد: دمنوش رازیانه نیز رفع کننده نفخ است و خواص گوارشی دارد.
وی دمنوش مریمگلی را برای درمان عفونتهای تنفسی، سینوزیت و آنفلوانزا مفید دانست و گفت: دمنوش اکالیپتوس نیز برای درمان سرفه و سرماخوردگی کاربرد دارد.
منبع:سایت خبری تابناک
چه مزاجی دارید؟
مزاجهای بدن انسان به 9 دسته کلی تقسیم میشوند، مزاجهای ساده که شامل مزاج گرم، سرد، مرطوب و مزاج خشک است. مزاجهای مرکب نیز شامل مزاج گرم و خشک، مزاج گرم و تر، مزاج سرد و خشک و مزاج سرد و تر است
یک متخصص داروسازی سنتی معتقد است: هر فردی دارای مزاج خاصی است و با شناخت مزاج خود میتواند با رعایت برخی نکات تغذیهای و رفتاری متناسب با نوع مزاج خود، زندگی سالمی داشته باشد.
به گزارش ایسنا، دکتر محمدحسین فرزایی با بیان این که مزاجهای بدن انسان به 9 دسته کلی تقسیم میشوند، اظهار کرد: مزاجهای ساده که شامل مزاج گرم، سرد، مرطوب و مزاج خشک است.
این متخصص داروسازی سنتی افزود: مزاجهای مرکب نیز شامل مزاج گرم و خشک، مزاج گرم و تر، مزاج سرد و خشک و مزاج سرد و تر است.
وی یادآور شد: مزاج مرکب دیگر مزاج «معتدل» است که به صورت فرضی است و حقیقتا وجود ندارد، زیرا در مزاج معتدل بدن انسان از کیفیات چهارگانه (گرمی، سردی، تری و خشکی) به صورت متناسب بهرهمند است و هیچ یک از این کیفیات بر دیگری غلبه ندارند.
فرزایی خاطرنشان کرد: نکتهای که در این میان حائز اهمیت است اینکه گاهی اوقات مزاج گرم و خشک را (مزاج صفراوی)، مزاج گرم و تر را (مزاج دموی)، مزاج سرد و تر را (بلغمی) و نیز مزاج سرد و خشک را (مزاج سوداوی) مینامند که در حقیقت این یک غلط مصطلح است.
وی افزود: دلیل این مسئله آن است که اسامی فوق (صفراوی، دموی، بلغمی و سوداوی) مربوط به مزاجهای عارضی (سوء مزاجها) که در حالات بیماری در انسان عارض میشود، بوده و ربطی به مزاج طبیعی هر یک از انسانها ندارد.
این متخصص داروسازی سنتی با بیان اینکه تنوع مزاجها در افراد بطور معمول متناسب با تفاوت شیوه و رفتار خاص زندگی هر یک از انسانها و همچنین طرز فکر و حالات روحی آنهاست ،اظهار کرد: در حقیقت بر اساس مزاج هر فرد، رفتار و سبک زندگی و حالات روحی او قابل توجیه بوده و نوع مزاج میتواند در تدبیر امور مختلف زندگی شخصی و اجتماعی انسانها مثمرثمر باشد.
وی تشخیص نوع مزاج را یک مبحث بسیار پیچیده در طب سنتی عنوان کرد و افزود: پارامترهای مختلفی از جمله ویژگیهای جسمی و ظاهری، فیزیولوژیکی، رفتاری، همچنین روانی و عاطفی متعددی برای تشخیص نوع مزاج فرد دخیل هستند.
فرزایی تصریح کرد: در نتیجه به منظور تشخیص دقیق نوع مزاج هر فرد و شدت هر یک از کیفیتها در بدن، بایستی به متخصصین طب سنتی مراجعه کرد، اما بطور کلی و بصورت بسیار ساده علایم عمومی وجود دارد که میتوان از آنها در تشخیص نوع مزاجها استفاده کرد.
این متخصص داروسازی سنتی در ادامه به تشریح علائم مزاجهای مرکب پرداخت و تصریح کرد: افرادی که دارای مزاج گرم وخشک هستند عموما دارای علایمی از جمله چهره و رنگ چشم متمایل به زرد، خشکی دهان و بینی، زبان خشک و زبر، عطش زیاد، اشتهای کم و لاغری، از نظر فکری و روانی دارای توانایی درک صحیح مطالب ذهنی، کمخواب، تحریک پذیر، عصبانی و مضطرب، پوست گرم و دچار خشکی، دور چشم گود افتاده، خارش پوست، سردرد در هوای گرم و در مواقع عصبانیت، گزگز اندامها و حس مطلوب در هوای خنک هستند.
این متخصص داروسازی سنتی خاطرنشان کرد: مشکلات و علائم این افراد در تابستان و همچنین در سنین جوانی تشدید میشود.
فرزایی اظهار کرد: تدابیر و نکاتی که افراد با مزاج گرم و خشک بایستی مد نظر داشته باشند شامل استفاده از میوه و سبزیجات تازه که البته دارای طبع مشابه مزاج آنها نباشد، استفاده از شرایط محیطی دارای هوای تازه و خنک (جنگل ها و فضاهای سبز)، مصرف بیشتر آب و مایعات (پرهیز از مصرف زیاد چای و قهوه به دلیل دارا بودن ترکیبات محرک)، انجام تمرینات تنفس عمیق و تمرکز ذهنی آرامبخش به منظور کاهش تنشهای جسمی و روانی، فعالیت ورزشی متناسب و متعادل در فضاهای سبز، پرهیز از بیخوابی، پرهیز از هیجانات روانی و مصرف غذاهای دارای طبیعت سرد و مرطوب مانند خورش کدو، سوپ جو و اضافه کردن تمبر هندی و نارنج و غوره به غذاهای مصرفی است.
فرزایی علائم تشخیصی افراد دارای مزاج گرم و تر را نیز شامل رنگ پوست و چهره قرمز، حالت سنگینی سر و اندامها، خواب زیاد (بیشتر در فصل بهار)، کش و قوس بدن و کشیدن دستها به اطراف و خونریزی از نقاط مستعد (بینی و لثه) عنوان کرد.
وی تصریح کرد: همچنین افراد داری مزاج گرم و تر، خوشاخلاق هستند و باعث شادی دیگران شده، شجاع و فرمانبردار هستند و مزه دهان آنان به طور معمول شیرین است.
فرزایی خاطرنشان کرد: علایم مزاجی این افراد در فصل بهار شدت بیشتری مییابد و عارضهها و مشکلات سردرد، پرخوابی، وجود خون در ادرار، خستگی، چاقی، تپش قلب، فشار خون و همچنین احتمال سکته قلبی در این افراد در فصل بهار بیشتر است.
وی تدابیر مورد نیاز افراد دارای این مزاج را برای حفظ سلامتی شان شامل پیاده روی صبحگاهی، مصرف نسبت مساوی از میوه جات، سبزیجات و گوشت در رژیم غذایی، مصرف غذاهای دریایی و همچنین غذاهای ترش عنوان کرد.
وی تصریح کرد: این افراد باید در رژیم غذایی از مواد با طبع گرم و تر اجتناب کرده، در شبانه روز بیش از 8 ساعت نخوابند، در فصل بهار حجامت کرده یا خون اهدا کنند، از انجام ورزش و فعالیت زیاد در هوای مرطوب اجتناب کرده و خشم، هیجان و تنش های روزانه خود را کنترل کنند.
این متخصص داروسازی سنتی در ادامه چهره سفید، پوست خنک و نرم و لطیف، افزایش چین خوردگی زیر چشم با بالارفتن سن، ترشح زیاد بزاق دهان، تشنگیکم، عضلات نرم و چربی زیر پوست زیاد، تنبلی، کندی حرکات، حوصله زیاد، راه رفتن آرام، حرف زدن آهسته، خوش خواب و حافظه ضعیف را از جمله علائم افراد دارای مزاج سرد و تر عنوان کرد.
به گفته فرزایی عوارض این افراد در فصل زمستان شدت بیشتری یافته و احتمال مشکلات و بیماریهای ریفلاکس (ترش کردن)، آلرژی، سردرد، آلزایمر، صرع، پرخوابی، آسم، سینوزیت، التهاب و بزرگشدن لوزهها، شبادراری، دردها و التهابات مفصلی در این افراد بیشتر است.
وی اظهار کرد: بنا بر توصیه طب سنتی افراد دارای این نوع مزاج به علت ضعف دستگاه گوارش بهتر است در هر وعده حجم غذایی مصرفی زیادی نداشته باشند و به عنوان میان وعده نیز بهتر است از مقداری میوه مانند سیب، گلابی و یا به استفاده کنند.
این متخصص داروسازی سنتی اظهار کرد: همچنین این افراد بهتر است از مواد غذایی مانند تخممرغ و جگر به همراه ادویه، دارچین و زیره استفاده کنند.
وی از این افراد خواست تا از مصرف آب نیم ساعت قبل ازغذا تا یک ساعت بعد از غذا و نیز از مصرف مواد غذایی با طبع سرد در شبها و بویژه فصل زمستان خودداری کنند.
فرزایی بر فعالیت جسمی منظم، پرهیز از خواب بیش از اندازه و کمتحرکی و نیز پرهیز از خوابیدن قبل از غروب آفتاب در این افراد تاکید کرد.
این متخصص داروسازی سنتی در ادامه لاغری، تعریق کف دست و پا، شور بودن دهان، تیرگی رنگ صورت، یبوست و پرخوری، مشکلات روحی- روانی مشخصی مانند وسواس و تردید، ضعف حافظه، تغییر عقیده و بیاعتمادی، پژمردگی روح و جسم، بی نشاطی و افسردگی، خودخوری، کابوس در هنگام خواب، اخلاق تند، بروز بیماری های آلزایمر، مشکلات پوستی مزمن و اختلالات گوارشی را از جمله علائم افراد دارای مزاج سرد و خشک عنوان کرد.
وی اظهار کرد: توصیهها و تدابیری که این افراد بایستی همواره مدنظر قرار دهند شامل چرب کردن پوست در طی روز با روغن زیتون یا کنجد، استحمام با آب ولرم و ماساژ بدن با روغنهای مناسب، مرطوبکردن بینی، انجام ورزشهای ملایم مانند پیادهروی، سفر به مناطق مرطوب و معتدل و مصرف غذاهای رطوبت بخش و معتدل همچون گوشت بره و زرده تخممرغ، خواب به موقع شبانه و میزان کافی خواب در شبانهروز، پرهیز از در معرض هوای سرد و خشک قرارگرفتن، پرهیز از مصرف غذاهای یخزده، مانده و نیز کنسروی، پرهیز از بیخوابی و پرهیز ازتنهایی به مدت طولانی، غم و غصه شدید و در فکر فرو رفتن و نگرانی زیاد میباشد.
این متخصص داروسازی سنتی خاطرنشان کرد: این افراد باید بیشترین احتیاط را در فصل پاییز داشته باشند.
فرزایی این نکته را یادآور شد که هر اندازه مزاج یک انسان به حالت اعتدال، بصورتی که در بردارنده تعادل میان کیفیات اربعه (گرمی، سردی، تری و خشکی) در تمامی اندامها و ارگانها بوده، نزدیک تر باشد، سالمتر است و در شرایط فیزیولوژیک طبیعیتری خواهد بود و عملکرد ارگانهای بدن او بطور صحیح و کاملتر انجام میشود.
وی خاطرنشان کرد: در مقابل هر اندازه در ارگانهای مختلف بدن انسان یکی از اخلاط غلبه پیدا کرده و تعادل طبیعی ارگانهای مختلف بدن، از مغز گرفته تا دستگاه گوارش یا سیستم قلبی و عروقی را بهم بزند، فرد مستعد بروز بیماری خواهد شد.
منبع:سایت خبری تابناک
اصول درمانی شوره سر به شیوه طبّ سنّتی
هدف گیری اصلی در درمان شوره سر، اصلاح کارکرد کبد است و نه محو سریع شوره ها تا به این ترتیب یک درمان ماندگار برای بیمار فراهم شود؛ بنابراین:
۱- حتماً و حتماً و حتماً اگر یبوست دارید آن را درمان کنید.
درمان یبوست گاهی به تنهایی برای درمان شوره سر کفایت می کند. در این بین مصرف خاکشی با توجّه به اثر بسیار خوبی که در فعّال سازی کبد دارد مطلوب است؛ به این ترتیب که روزی ۲-۱ بار و هر بار یک قاشق مربّاخوری خاکشی را در یک استکان آب جوش به اندازه ۵-۴ قُل به آرامی جوشانده و میل کنید. اگر احیاناً یبوست، شدید بود و با خاکشی به نتیجه نرسیدید به سراغ روش های دیگر بروید. برای اطلاعات بیشتر می توانید این مقاله را بخوانید:
امّ الامراضی به نام یبوست
۲- از مصرف هرگونه موادّ غذایی که باعث اختلال عملکرد کبد می شود پرهیز کنید. در این میان به ویژه بر انواع فست فودها و غذاهای آماده، سرخ کردنی ها و غذاهای چرب، غذاهای تند و پرادویه، آجیل های بوداده، انواع نوشابه ها، شیرینی ها و شکلات های مصنوعی، قند و شکر، سس های کارخانه ای و …. تاکید می کنم. سعی کنید مصرف غذاهای خام و گیاهی را نسبت به غذاهای پخته و حیوانی، افزایش دهید.افزایش سهم مصرف غذاهای گیاهی – به ویژه غذاهای خام گیاهی – تاثیری بسیار عالی در افزایش کارکرد کبد خواهد داشت.
۳- با نظر پزشک معالج خود و در صورتی که نیاز به حجامت دارید؛ حتماً آن را انجام دهید. این کار به ویژه در بیمارانی که خارش و التهاب سر شدید دارند توصیه می شود. تقریبا تمام مبتلایان به شوره سر از انجام حجامت سود خواهند برد. بهترین حجامت برای درمان شوره سر، حجامت عام است که بهتر است تا سه دوره به صورت ماهیانه تکرار شود.
۴- برای چند ماه از داروهای فعّال کننده کبد استفاده کنید. راحت ترین و عمومی ترین راه برای این کار آن است که عرق کاسنی و شاهتره را به مقدار مساوی مخلوط و روزی ۳-۲ استکان میل کنید. با افزودن خاکشی به این ترکیب، می توانید اثر آن را افزایش دهید. سایر داروها را با مشورت با پزشک مجرّب فرا بگیرید. با توجه به این که بر اساس منطق طب سنتی، در اکثر موارد، شوره سر نوعی سوءمزاج گرم محسوب می شود، در قاطبه بیماران باید مصرف غذاها و داروهای خنکی یا خنکی بخش افزایش یابد و مصرف غذاها و داروهای گرمی یا گرمی بخش کاهش پیدا کند. نکته: ترکیب عرق کاسنی و شاهتره، دارویی است که تقریبا به همه افراد با همه مزاج ها می سازد و چشم بسته می توان آن را به همه مبتلایان به شوره سر تجویز کرد.
۵- شاید کمتر چیزی به اندازه استرس، کارکرد کبد را تحت تاثیر قرار دهد. لذا همزمان با درمان شوره سر به فکر ایجاد آرامش روانی برای خود نیز باشید.
6- انجام حدّاقل ورزش روزانه با بهبود عملکرد کبد و خونرسانی به پوست سر در بهبود شوره نقش موثّری خواهد داشت.
7- سعی کنید حتّی المقدور از صابون های طبیعی و سنّتی برای شستشوی سر استفاده کنید.
8- مصرف جوانه گندم – به صورت تازه یا پودر شده – هم به همه بیماران توصیه می شود.
درمان های موضعی
با انجام اقدامات فوق الذّکر معمولاً شوره سر به طور ریشه ای درمان خواهد شد؛ امّا از آنجا که اغلب بیماران ترجیح می دهند هر چه سریع تر، ظاهر ناخوشایند موها و خارش آنها را درمان کنند چند راه ساده و در عین حال موثّر برای درمان سریع این مشکلات پیشنهاد می کنیم:
۱- یک قاشق مربّاخوری حنا را در نصف استکان روغن زیتون تصفیه نشده حل کرده؛ هفته ای یکی دو بار آن را کاملا روی پوست سر ماساژ دهید و روی آن را با پلاستیک پوشانده بعد از ۵-۴ ساعت دوش بگیرید. با توجّه به مخلوط شدن حنا با روغن می توانید مطمین باشید که این کار باعث تغییر رنگ موهای شما نخواهد شد.
۲- انواع موادّ اسیدی طبیعی می توانند شوره سر را از بین ببرند. ساده ترین راه آن است که برای مدّتی، یک ساعت قبل از استحمام، بن موها را با سرکه(به تنهایی یا با کمی آب) یا آبغوره(و به خصوص لِرت آبغوره یعنی همان مادّه لزجی که در شیشه های آبغوره ته نشین می شود) ماساژ داده روی آن را با پلاستیک بپوشانید.
۳- یک قاشق غذاخوری آرد گندم و یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را در نصف استکان روغن زیتون تصفیه نشده حل کرده به همان شیوه فوق عمل کنید.
۴- دو قاشق غذاخوری آب پیاز، سفیده یک عدد تخم مرغ و دو سه قاشق غذاخوری روغن زیتون تصفیه نشده را با هم مخلوط نموده شب روی پوست سر مالیده صبح بشویید. این نسخه مشکل و بدبو! برای درمان شوره های مقاوم به درمان توصیه می شود و معمولاً در عرض چند شب، مشکل را حل می کند.
۵- اگر خارش و التهاب پوست سر زیاد است می توانید برای مدّتی از شستشوی سر با سدر بهره بگیرید. برای این کار هفته ای دو سبار، در حمام، کمی سدر را با آب داغ مخلط کرده روی پوست سر خود ماساژ داده بعد از 10 دقیقه بشوئید.
6- یک راه ساده و درعین حال موثر ان است که نیم سیر گل خطمی را با ۲ لیوان آب به آرامی حدود نیم ساعت بجوشانید و سپس صاف کنید. مایع باقیمانده را با شامپوی خود مخلوط کنید.(مهم نیست که از چه شامپویی استفاده می کنید.)
هر بار که حمام می روید شامپو را کاملاً تکان دهید تا با این آب مخلوط شود و سپس شامپو کنید. این کار علاوه بر نرم کردن موها اثر خوبی در کاهش شوره ها و خارش و التهاب آنها دارد. توجّه داشته باشید که عصاره گل خطمی حتما باید با شامپو مخلوط شود و در غیر این صورت خیلی سریع فاسد خواهد شد.
سایر راهکارها
اقداماتی که در ادامه می آیند می توانند به عنوان راهکارهای کمکی مدّ نظر قرار گیرند:
* به اندازه کافی بخوابید.
* اگر پوست سر خارش زیادی داشت، هرگز آنرا با ناخن نخارانید چرا که این کار ممکن است باعث ایجاد عفونت گردد؛ برای این کار از نوک انگشتان خود برای این کار استفاده کنید.
* روزهایی که هوا خیلی سرد است، باد شدید می وزد و یا آفتابی شدید است؛ اگر می خواهید برای مدت زمان طولانی در فضای آزاد باقی بمانید، کلاه نرم و راحتی به سر بگذارید.
* مصرف رنگ مو و محصولات حالت دهنده مو به خصوص آنهایی که حاوی الکل هستند را به حدّاقل برسانید
منبع:طب شیعه